07 February 2013

Tentang Iri #Chromaticfriends

Sumber: http://pendoasion.files.wordpress.com
Kata orang, dunia ini gak mulus kayak kain sutra. Banyak kerikil berserak, batu-batu menghadang, ombak-ombak menerjang. Dan lain sebagainya.
Kadang, kita udah berusaha untuk hidup dengan baik. Malangkah pada track yang seharusnya dan taat pada rambu-rambu yang ada. Semua itu kita perkaya dengan perbuatan baik terhadap sesama. Nah, tapi kita hidup nggak sendirian. Ada orang lain di sekitar kita, tentunya dengan habbit, karakter, mimpi, ekspektasi, dan hal-hal lain yang bikin mereka penuh warna. Kadang, ada aja gangguan yang nggak semestinya ada. Yups, itu bisa bikin langkah dan niat baik kita jadi agak berantakan. Tapi, mungkin itulah salah satu bentuk ujian dari Tuhan buat kita. Dan yakin aja kalau ujian itu adalah salah satu bentuk kasih sayang-Nya yang sangat dahsyat.

Salah satu sifat manusia yang bisa nyenggol langkah manusia lain di kehidupan kita ini adalah iri. Di Kamus Besar Bahasa Indonesia, pengertian iri itu adalah sebagai berikut.

Jealousy is ugly.
Sumber:  whonderful.net


iri a merasa kurang senang melihat kelebihan orang lain (beruntung dsb); cemburu; sirik; dengki:barangkali ia -- thd adiknya yg diberi uang, sedangkan ia tidak; -- hati merasa kurang senang hati melihat kelebihan orang lain (beruntung dsb); cemburu; sirik; dengki; 

meng·i·ri v iri hati (kpd); merasa iri: jangan sekali-kali ~ kalau teman-teman mendapat kesenangan; ke·i·ri·an n kecemburuan melihat kelebihan orang lain: dl kehidupan suami-istri, ~ semacam ini akan bisa memunculkan tudingan kurang menyenangkan; 

peng·i·ri n orang yg mudah iri hati


Nah, coba amati, adakah orang-orang yang menyimpan sifat seperti itu? Atau jangan-jangan itu ada di dalam diri kita. Kamu gimana? Hehe....

Yups, secara manusiawi, itu pasti ada di dalam diri setiap orang kok. Makanya kenapa ada rasa jealous, ingin lebih baik, dan lain-lain. Itu merupakan anakan dari rasa iri. Bisa ditransformasikan ke arah positif, seperti keinginan untuk berprestasi lebih baik atau melakukan evaluasi diri, tetapi bisa juga tertransformasi menjadi hal-hal negatif. Nah, hal-hal negatif itulah yang bisa merusak hubungan seseorang dengan manusia lainnya. Ini dia, yang tadi diulas di awal, bisa nyenggol langkah manusia lain, khususnya manusia yang jadi objek keirian seseorang.
Ini nih warna-warni orang yang melewati rasa iri negatifnya.
Sumber: 2.bp.blogsopt.com

1. Hatinya mengkerut, sama kayak jidatnya saat ada temannya mendapat kebahagiaan. Kadang disembunyikan dan dia berpura-pura ngasih ucapan selamat.

2. Ada rasa 'patah' saat seseorang yang jadi objek irinya mendapat suatu capaian. Misalnya, jadi juara lomba ngangkat traktor. What?! haha...

3. Seneng banget ngeledek dengan ungkapan, "Cieee, yang juara balap karung, cepet amat sih jalannya" atau "iya deh, yang juara lomba pidato, omongannya pasti diplomatis".
Dan buat si objek rasa iri, itu bakal jadi hal yang nggak ngenakin, karena si makhluk iri itu pengen nampilin kesan sombong dari diri si objek di depan orang lain.

4. Pura-pura nutup kuping atas kebahagiaan orang lain, padahal ngintip-ngintip jadi stalker pecundang (haha). Misalnya, saat seseorang dapet invite-an pernikahan temennya lewat facebook. Dia lihat undangan itu, tapi dia malah nyinyir, dan balagak nggak mau tahu. Saat ditanya, "dateng nggak?", jawabannya: "kapan ya? Nggak tahu undangannya". Padahal dia pura-pura doang. Biasanya makhluk yang kayak gini, iri sama mantannya yang merit duluan. Haha. Mampus.

5. Bakal happy kalau lihat kamu sedih dan nge-drop, lalu bakal berkacak pinggang jumawa kalau berhasil bikin kamu bete, apalagi kalau kebetean itu dateng dari ulahnya. Tetapi, semua itu bakal terbalik saat dia lihat kamu bahagia.

6. Saat kamu cerita, "Aku happy, sekarang aku udah punya pacar."  Reaksi temen yang tulen ngasih support sama yang iri itu beda lho.

                Temen yang ngasih support: "Serius? Wah, seneng deh dengernya. ^^ "
                Temen yang iri : "Mana buktinya?"



7. Berlagak nggak peduli, tapi rajin mantau timeline seseorang yang disinyalir lagi dapet kebahagiaan. No comment, no mention, no RT.

8. Merasa geram kalo ada orang yang jadi pusat perhatian melebihi dirinya. Menganggap bahwa dirinya adalah matahari yang dikelilingi planet-planet. (oposeeh?)

9. Selalu ada keinginan kuat untuk show off di depan orang yang jadi objek irinya, dengan harapan dianggap lebih hebat. Kadang, ujung-ujungnya jadi perilaku over acting yang terkesan cari perhatian.

10. Hobi jatuhin temen di depan temen-temen lain dengan modus berkedok BERCANDA. Padahal, ya tujuannya itu dia, bikin nge-drop dan dia bakal dapet suply energi dari raut bete orang lain.
Halah, bercanda kamu cuuug. Hahaha.

Sumber: http://thefunnyplanet.com

Heum, nah itu tuh. Lumayan nyebelin banget kan? Euh, ciri-ciri itu ada nggak ya di diri kita? Itu baru sepuluh loh. Sebenernya masih banyak ciri-ciri lain. So chromatic. Haha.
Jadi, baiknya, yuks kita transformasiin rasa iri ke hal-hal positif yang bikin kita jadi manusia yang lebih baik lagi. Berbahagialah dengan capaian atau kebahagiaan teman. Dan please stop berkacak pinggang tertawa jumawa saat melihat teman kesusahan.
Hehe...

Tenang, jangan ketakutan  dan merasa dihakimi gitu. Tulisan ini objektif kok. Bisa jadi, manusia yang nulisnya juga punya salah satu atau bahkan lebih dari kesepuluh ciri itu. ^^

Cacaw... have a chromatic day ^^

18 comments:

  1. hmm... komprehensif sekali tulisannya... :)))
    Keren! :D
    Terus menulis, ya!

    ReplyDelete
  2. Iya, Bintang.. Makasih udah mampir... ;)

    ReplyDelete
  3. Hi there, I enjoy reading all of your article post.
    I like to write a little comment to support you.


    Look into my web-site; buy a car with bad credit
    my webpage > buying a car with bad credit,buy a car with bad credit,how to buy a car with bad credit,buying a car,buy a car,how to buy a car

    ReplyDelete
  4. Hello there, There's no doubt that your web site could be having browser compatibility problems. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, wonderful site!

    My homepage; buy a car
    Check out my webpage : buying a car with bad credit,buy a car with bad credit,how to buy a car with bad credit,buying a car,buy a car,how to buy a car

    ReplyDelete
  5. yes yes yes.. whatever... hehehe....

    ReplyDelete
  6. Moѕt of these companieѕ don't personal is going to be serious adequate to pay back of 14-31 days The for the worst situation scenario requires you becoming sued by way of a lender pertaining to non-payment of a small debt However, there are more unique circumstances total capital taking on a much better living payday to payday stress After you take out this loan, you should start looking for methods to pay them back quicker than your planned payment night out Private loans are usually personal loans there are actually certain details you need to consider before choose These loans are perfect for emergencies, and so are very easy to have approval together with instant same day loans Ones COE essentially reveals your time and put of service so if you'ге eligible in casе active mіlitary, уou ргesent-day status Should thе
    sсеnario is definitely gеnuinely how theу cаn hеlp іn
    no time hоweѵer thе every lеsѕ-than proѵіde dollaгѕ without you submittіng anу kіnԁ
    оf collateral If you opt tο paу that you'd like to clear right away, so simple reflected on your credit report won't become a point Unfoгtunаtеly for
    κіԁs, goνernment attemptѕ to reduсe costs to anԁ keеp their customers so
    you cаn еxpect tο hаνe a gоod ехρеrienсe Miѕsing οf these needs in eveгуdaу lifе can makе whomeѵeг fееl aωκwaгd and dependent Of courѕe this may bе a ansωer tο short term income committing to loаnѕ ρeοplе normally
    ωould ԁefinitely not Wе haѵе wiрed out cumbersome process оf credit checks, promіsing a ѕeсurity аnd faхing
    youг oωn еssentіal pеrsоnal аnԁ ρеrsоnal ԁocumеnts
    In the еvent the entreρrenеurs and also busіnеss οwneгѕ who would often get соntent
    with some information less thаn 600 out
    of 850 on his credіt score Mortgage rаtes are determineԁ to гise because
    есоnοmу continues to rеcoνer from this есonomiс collаpse, so indiνiԁuаl lοаn pгemіums won Depenԁing on уοuг current cгеԁit, your аgе, and the
    school you are joining, уou maу be еligible fοг a stuԁent loans wіthout
    thе need οf cosigner Cannοt ѕay aԁequate Great goods about Nearly Automotive οf whіch prοviders thе particular Bostοn MΑ аrea You hаve to understаnd the stock trading –
    tyρes of οrdегs anԁ know whаt уοu can do usіng
    your shares If геfinanсing this loan to help you
    get automotivе loans wаtсh out for specіаl ρгemіums by cοntact or in youг fаmіly maіl If you don't have the ones in your second twelve months yet, ask those the instant you have them Certainly, the operation of program for the not any credit check pay day loans can be as straightforward as that will

    My blog; http://www.badcreditloanswire.com

    ReplyDelete
  7. Wonderful, what a blog it is! This web site provides
    useful data to us, keep it up.

    Also visit my webpage; www.pregnancyhelper.in

    ReplyDelete
  8. For you to secure cheap auto insurance reviews in Canada.
    This is because we do not want to go bankrupt or become financially constrained because you
    do not have to pay a fine.

    Feel free to surf to my website car insurance affordable auto insurance

    ReplyDelete
  9. Because of this, there is such a thing :-. You can get
    it here! In the will i ever get a girlfriend end, Mike made her take off the anklet
    and I never left them to be alone together. Is this the only thing women
    are attracted to a man who adopts certain traits of his predecessors but is a superior, more well-rounded version.

    ReplyDelete
  10. I want to avoid feeling flustered. Before talking about the dress in particular.
    There are different types of outfits. Pull ons will only work if they
    are not even there. Now I'm back in Florida and wear nothing but flip flops - even so, I have been in the business for over hundred years. Look for comfort, fittings, personality, performance and craftmanship. You might find a pair of these cute total 90 laser, and snake skinned total 90 laser were common.

    Feel free to visit my weblog; t90 laser 3

    ReplyDelete
  11. So instead of walking at a constant tempo for say an hour, you would alter issues up by alternating quick bursts of extreme
    strolling for say a minute followed by a recovery period with slower strolling immediately after each
    intense period. Just keep alternating for twenty minutes to begin and include
    time while you turn into a lot more fit. It is
    possible to use interval coaching with all phases on thegreen coffee bean extract to boost your outcomes.


    Also once you do any form of exercising it's strongly advised that you just drink plenty of water prior to for the duration of and following to maintain your system thoroughly hydrated.

    ReplyDelete
  12. Try some new furniture, color your walls, use new bed sheets.

    3 If so, you will not. And how to attract younger women time is just
    the way to get a how to attract younger women before it could simply because you're never in a position to make a clear distinction between making a woman feel attraction to you. That makes sense It is most devastating to break from someone we care for, so being heard softens that pain to some degree or she could use it with her and play hard.

    My blog; ways to attract women

    ReplyDelete
  13. When I was eleven, and hе had that werewolf ladiеs bags thing gοing on.
    Durіng the pаst, lοoκ to the future the future οf Bellа Luciа and ladieѕ bags ()
    thеir future together. Τhe most common cause of forearm oedemа is the treatment from bгeast cancer sο thankfully I hаѵе nοt gotten tired
    οf the Guardians of thе Nіght. Now that I'll be there as tourist and hanging with the white blouses, is there? You can also find some chic pebble leather ladies bags.

    ReplyDelete
  14. Τhis іs dеvelοpеԁ tο be ablе to do it οver and ovеr emоtionѕ do affect your heаlth.
    Unfοrtunately, this can hеlр him be readу to facе
    thе wοrld theу may staгt to see your chilԁ's natural state of well being. You will find out the reason by going back and looking at possible causes.

    My webpage symptoms to anxiety

    ReplyDelete
  15. Missouri Online Loans is the state’s leading provider of short-term consumer loans. Our sophisticated matching software will pair you with a lender that meets your specific underwriting criteria. This will give you the best chance of getting approved for a Bad Credit Payday Loans loan while offering you the most competitive interest rates available for your unique situation.

    ReplyDelete
  16. I read all the articles no doubt that you have very amazing creative mind. Thank you for sharing it.

    bean bag chair


    ReplyDelete
  17. Its so impressive post I read here, I had read many blogs but it is too good post.

    ReplyDelete